Pásztorálpszichológiai Konferencia 2008: Párhuzamos folyamatok

Pásztorálpszichológiai Konferencia

A Magyar Pásztorálpszichológiai Társaság
a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézete közreműködésével
2008. június 13-án, pénteken 10-től 16 óráig

PÁRHUZAMOS FOLYAMATOK címmel

konferenciát tart az 1088 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 5. sz. épületben.

A konferencia fókuszában a Láthatatlan Színház előadása, a módszerrel való megismerkedés és lelkigondozói célú alkalmazásának megvitatása áll.

A színház debreceni társulata, Dr. Mézes Zsolt vezetésével, a konferencia keretében megkísérel ízelítőt adni ebből az egyelőre alternatív színházként működő módszerből, amelynek ötlete a látás érzékszervének ideiglenes kikapcsolásán alapszik. Észlelésünk 80-85%-a szemünk segítségével történik. Ha ezt az érzékszervünket ideiglenesen korlátozzuk bizonyos „külső” segítséggel és néhány (pszicho)dramatikus eszközzel „soha nem látott” világ tapasztalható meg.

A LSz színészei a révészek. Ők vezetik és segítik a hagyományos színházi előadások nézőit, a vándorokat. Az előadás egy jól végiggondolt koncepció alapján, előre megírt forgatókönyv szerint történik. A vezetett és segített „nézők”, vagyis a vándorok, saját lelkük és képzeletük által emelt díszletek között járják végig az előadás útját, miközben a továbbra is zavartalanul működő érzékszer-veiken keresztül dramatizálják a történetet. Egy olyan élményt kaphatnak így a vándorok, amely a hagyományos színházban tapasztalt élményminőségtől eltér, és messze túlnő a gondolkozó, de alapve-tően passzív és szemlélő néző átélési lehetőségein. A vándor egy láthatatlan ösvényen élete mélyebb rétegei felé indulhat el, és végeredményben (Isten teremtette) önmagához is közelebb kerülhet.

A konferencia keretében csupán ennek a módszernek rövid bemutatására van lehetőség. Az előadást a tapasztaltak megosztása és szakmai beszélgetés követi: Miben támogatható e módszer, miben szorul kiegészítésekre, ki mit gondol arról milyen mértékben lenne ez alkalmazható a lelkigondozásban. A színházi előadásban résztvevők létszáma legföljebb 30 fő. Az előadással párhuzamosan, de ahhoz igazodva kiscsoportos formában találkozásokra, szakmai eszmecserére, közös játékra is sor kerül.

Meghívottak: lelkigondozók, hallgatók, lelkészek, pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek és a Láthatatlan Színház módszere iránt érdeklődők.

A részvételi díj: 1.500 Ft (regisztráció, szendvics, üdítő). Befizetendő vagy átutalandó: a Magyar Pásztorálpszichológiai Társaság 11786001-20170253 számlaszámára. Kérjük, hogy aki készpénzes számlát kér, ezt előre jelezze.

A Mentálhigiéné Intézetnek lehetősége van jelenlegi és volt hallgatói számára a részvételi díjhoz támogatást adni. Az igényt írásban kell benyújtani a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetében Dr. Midling Andreához a midling@mental.usn.hu e-mail címen.

Érdeklődni és jelentkezni - pontos név, elérhetőség (postacím, e-mail, telefonszám) megadásával - az alábbi e-mail címen lehet: pasztoralpszichologia@gmail.com. Erre a létszám és a programok tervezéséhez van feltétlenül szükségünk. Az érdeklődők számára részletesebb programot is küldünk. A konferenciával kapcsolatos tudnivalókat a www.pasztoralpszichologia.hu honlapon tesszük elérhetővé.

A társaság tisztújító közgyűlésére a konferenciát megelőzőleg, délelőtt 8-10-ig kerül sor.

A konferenciát szervező stáb tagjai:
Dr. Hubainé Muzsnai Márta elnök, Csáky-Pallavicini Zsófia elnökhelyettes, Dr. Káposztássy Béla titkár,
Dr. Majsai Hideg Tünde és Horváth-Hegyi Olivér elnökségi tagok, Balázs Júlia pénztáros,
Dr. Midling Andrea, a Mentálhigiéné Intézet képviseletében

CsatolmányMéret
Meghivo 2008.doc19 KB
Meghivo 2008.odt22.59 KB
Meghivo 2008.pdf120.16 KB